nagy csont.png

  1. A kutya nyálában nincs emésztőenzim, szemben az emberével, ahol a nyál-amiláz már a szájban megkezdi a szénhidrátok emésztést. Ezért van, ha sokáig rágcsálunk, egy kenyérdarabot édesnek, majd savanyúnak fogjuk érezni. A kutya a kenyeret, mindvégig kenyérnek fogja érezni.

  2. A kutyák hasnyálmirigye az embertől eltérően nem csak tripszin, kimotripszin, karboxipeptidáz termelődik, hanem elasztáz is. A hasnyálmirigy termel valamennyi szénhidrát bontó alfa-amilázt, ám a fehérje bontó enzimek után legnagyobb mennyiségben a zsírbontó lipáz termelését végzi. Ez emberben is megtörténik, csak pont fordítva.

  3. A máj által termelt epe elsődleges feladata emberben a zsírok emulgeálása, vagyis apó cseppecskékké alakítása. Kutyák ebben a „műveletben” előnyben vannak, mert az ő epéjük tartalmaz un. taurokolsavat, amely ezt a folyamatot sokszorozza.

  4. Érdekesség, hogy az állat laktáz termelése 4-6 hétig tart, így a tejcukor emésztése csak a kutyaélet kezdetén, újszülött korban optimális. Vagyis a tejet hiába imádja az eb emészteni nem igen tudja, viszont éppen ezért kiváló hashajtó.

  5. Ki gondolná, hogy 1 g fehérje ill. 1 g szénhidrát elégetése a kutya esetében 3,5 kcal energiához juttatja az állatot, míg az embert 4,1 kcal-hoz. 1 g zsír elégetése kutyánál 8,7 kcal, embernél 9,3 kcal energiát szolgáltat. Micsoda különbség!

  6. A kutyáknál csak a linolsav számít esszenciális zsírsavnak, mert a linolén és az arachidonsvat ebből elő tudják állítani, így ez utóbbi két zsírsav csak szemiesszenciális.

  7. A kutyáknak nincs szükségük C-vitaminra, mert szervezetük tudja szintetizálni.

 

Kérem a vacsorám.png

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása